Plazmavágó alkalmazásának területei

elektromos cigi

Korrózióálló (rozsdamentes) acél, öntöttvas, réz, alumínium vagy annak ötvözeteinek termikus vágására lenne szüksége? Akkor az ön számára az egyetlen megoldás a plazmavágás.

Ennek a modern technológiának a lényege, hogy a plazmavágóval létrehozott plazmaív segítségével az atomok szilárd kapcsolatait bontjuk fel a kohéziós erőhatás közvetlen megszüntetésével. A vágás felülete valamivel jobb lesz, mint a hagyományos termikus vágások esetében és a munkafolyamat alatt az anyag nem ég el, mert oxigénnel nem találkozik, bár a darabolást hőhatás segítségével érjük el.
A plazmavágó által használt plazma egy olyan teljesen ionizált gáz, ahol az anyag szabad atommagok és elektronok összessége, ahol az elektronok valamilyen gerjesztési folyamat révén válnak le az atommag körüli pályáról. Ahhoz, hogy vágásra alkalmas plazmát hozzunk létre, a felhasznált gázokat a gerjesztési folyamat során 10 000 – 50 000 Celsius fok közé kell hevítenünk. Az így keletkezett plazmagázt egy rézfúvókának a segítségével vezetjük egy elektróda és a munkadarab közé, ahol kialakul az ív, mely vágórést hoz létre. Mivel a plazmavágás nem exoterm hő hasznosításával jön létre, hanem külső energiaforrásból származó energiát használ, így bármilyen anyag darabolására felhasználható 160 mm lemezvastagságig.