Valóban fontos a D-vitamin jelenléte a szerveztünkben?

Valóban fontos a D-vitamin jelenléte a szerveztünkben?

D-vitamin

Az emberi szervezet egy nagyon jól felépített rendszer, ami kiválóan tud működni, ha rendelkezésére áll minden szükséges összetevő. A különböző ásványi és nyomelemek, valamint vitaminok hosszú sorára van szükség ahhoz, hogy immunrendszerünk megfelelően tudjon funkcionálni. Még felsorolni is hosszú lenne az összes komponenst, de azért vannak olyan alapvető típusok, amilyen a D-vitamin, ami már benne van a köztudatban és nagyobb hangsúlyt kap. A napsugárzás hatására szintetizálódó összetevő nagyon sok funkcióban vesz részt.

Voltaképpen inkább hormonális jelleget mutat, ami nélkül könnyedén félrecsúszhatnak a dolgok. A jól ismert Angol-kór, a csontrendszer deformitása gyerekkorban a D-vitamin hiányának tudható be. Felnőttként pedig a csontritkulással kell szembenéznie annak, akik megvonja magától ezt az összetevőt. Az immunrendszer sem tud kellő hatékonysággal üzemelni, ha a D-vitamin csak éppen fel-feltűnik a testünkben. Létfontosságú tehát, hogy gondoskodjunk az elégséges mennyiségéről. A szezonális légúti megbetegedések, amilyen az influenza és a 2020-as évben a koronavírus, majdnem 90 %-ban megelőzhető lenne a D-vitamin megfelelő adagolásával.

A téli hónapokban egyértelműen nincs rá lehetőség, hogy természetes formában szintetizálódjon ez az elem, így muszáj rásegítenünk a találkozás és táplálék kiegészítők szedésével a megfelelő D-vitamin szint eléréséhez. Szerencsére ez már egyáltalán nem jelent akadályt, így csupán annyi a dolgunk, hogy felépítünk egy olyan étrendet, ami elegendő mennyiséghez juttat hozzá bennünket. Az egeszsegmagazin.com oldalon hasznos tanácsokat kapunk ehhez.