Rotátor fúvókával szerelt öntöző szórófej

Az öntözőrendszerek több alkatrésszel rendelkeznek, amik mind kiveszik a részüket a pontos és hatékony locsolásban. Az öntöző szórófej a közvetlen vízkibocsátásért felel, ezért a szerepe vitathatatlanul fontos. A gyep öntözéséért felelős eszköz a csőhálózatára van felszerelve, rögtön a szelepek után.

Mondani sem kell, hogy a megfelelő öntöző szórófej kiválasztása és kiosztása lényeges, hiszen nagymértékben meghatározza a teljes rendszer működését és hatékonyságát. Persze szükség van egy kis hozzáértésre és tapasztalatra, hogy a valóban profi kellékre essen a választás.

Rengetegen éppen ezért bízzák ezt a feladatot, illetve a kiosztást és telepítést egy szakemberre. Tudja a kertmester, hogy a beszerzéskor oda kell figyelni a terület tagoltságára és méretére. A kiosztási alapelv mindig a fejtől-fejig történő öntözés. Az öntöző szórófej többféle módon kategorizálható: létezik hatótávolság, működési elv és szórásképesség szerinti változat.

A kialakítást illetően a szórási képesség teljesen egyenletes, tehát néhány cm-re ugyanannyi mm vizet szórnak, mint 5-10 m távolságba. Manapság az egyik legkomplexebb öntöző szórófej a rotátor fúvókás modell. Ennél a speciális megoldásnál a spray szórófejházban található a leglényegesebb kellék, ami egy különleges szórásképű fúvóka.

Hogyan történik a kerti öntözőrendszer kiépítése?

A locsolórendszer telepítését, főleg az automata fajtáét érdemes egy szakira bízni. Sokan keresik fel az esomester.hu csapatát, hiszen tudják, hogy a szakembereknek a kerti öntözőrendszer kiépítése nem okoz gondot, a legegyedibb kérések esetében sem. A telepítés lépései itt szimultán is történhetnek, főleg akkor, ha egyszerre több fő is ezen a projekten dolgozik.

A több fő által végzett munkát szakaszos szerelésnek hívják. Az összeszokott és nagy gyakorlattal rendelkező telepítők általában összedolgozva, szakaszosan szerelnek. A kerti öntözőrendszer kiépítése során, jóval a munka megkezdése előtt tanácsos átnézni a már megmért vagy kiépített vízforrást, szem előtt tartva a régi méréskor kapott adatokat. A lényeg, hogy a régi és mostani adat azonos legyen.