Szájkosár választás

Szájkosarat adni a kutyára nem barbárság és nem jelenti, hogy vadállatnak nézik kedvencünk. Vannak bizonyos esetek, amikor törvényileg kötelező a használata, de máskor is előnyös lehet. Például azoknak a kutyáknak, amelyek hajlamosak felkapni dolgokat a földről, jó lehet a szájkosár, hogy megelőzzük ezt a káros viselkedést.

Mikor használjunk szájkosarat?

Ha utazás közben nem rögzítjük a kutyát egy lezárt hordozóban, a szájkosár viselése kötelező a tömegközlekedési eszközökön. A szájkosár az állatorvosnál vagy a fodrásznál is hasznos. Tanácsos olyan szájkosarat választani, amely kényelmes, biztonságos, és amelyben a kutya könnyen tud lélegezni.

Mekkora legyen a szájkosár?

A szájkosár méretének kiválasztásakor figyelembe kell venni a kutya fejének-orrának a szeme előtti kerületét. Ezt érdemes pontosan megmérni a kutya, és néhány centiméterrel nagyobb szájkosarat választani.

A szájkosarakra minden esetben rá van írva a pontos méret, ha ezt nem találjuk, érdeklődjünk az üzletben az ügyfélszolgálatnál, akik biztosan készséggel segítenek rajtunk.

Egy rosszul megtervezett, rossz méretű, vagy rossz minőségű szájkosár biztosan zavarni fogja az állatot. Azonban egy megfelelő méretű, minőségi szájkosár nem lesz kényelmetlen számára, kellemesen fogja benne érezni magát, ha megfelelően hozzá van szoktatva.

Speciális esetet jelentenek a rövid fejű kutyák, mint a francia bulldog, az angol bulldog vagy mopsz. Ezeknek túl rövid az orra ahhoz, hogy a szokásos szájkosár megfelelő legyen számukra, emiatt speciális, direkt ilyen fajtáknak tervezett szájkosarat érdemes vásárolni nekik. Ezeknek a méretezése kicsit eltér a szokásostól, mert nem a kutya orrának kerületét, hanem az egész fejének a méretét kell figyelembe venni. Ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, mindenképpen kérjünk segítséget, nehogy rossz méretű szájkosarat próbáljunk a kutyára erőltetni.